Bekijk onze nieuwste reisaanbiedingen! Naar de actiepagina!

Typisch voor Nederland zijn de kilometerslange waterlinies met ingenieuze waterwerken, forten en vestingen. Bij een aanval konden stroken land onder water worden gezet. Zo lukte het om de vijand buiten te houden. Nederland heeft nog altijd meer dan honderd forten. Vaak zijn het natuurgebieden geworden, of zit er een restaurant of B&B, waar u tussen het fietsen door een heerlijk drankje kunt doen!

De reisleiders van Boat Bike Tours vertellen tijdens fiets-vaarvakanties vol enthousiasme over de waterlinies. Speciaal voor u kozen zij vijf mooie plekken op onze reizen uit, die zeker een bezoekje waard zijn.

Vraag e-book waterlinie aan

 

1. Fort Vuren (Nieuwe Hollandse Waterlinie)

Fort Vuren is een torenfort, dat oostelijk van Gorinchem ligt. Hij maakte onderdeel uit van de 85-kilometerslange Nieuwe Hollandse Waterlinie, die van Pampus tot aan de Biesbosch liep en meer dan veertig forten had. Een torenfort bestond uit verschillende verdiepingen en was omringd door een gracht. Met de komst van nieuw geschut en granaten bleek het te kwetsbaar en werd er aan de vijandelijke kant vaak een wal gebouwd. Fort Vuren is gelegen aan de Waal.

“Het fort ligt heel mooi, met aan de andere kant van het water Slot Loevestein,” zegt reisleider Thomas Wuts. “Ik vind vooral het verhaal achter de forten interessant. Het feit dat je water gebruikt om je te verdedigen en op de zwakke plekken forten neerzet, is heel bijzonder.” Fort Vuren heeft een gratis toegankelijk museum over de vliegeniers in de Tweede Wereldoorlog. Op de oude fundamenten van de fortwachterswoning is een restaurant met serre én terras gebouwd. Een perfecte pauzeplek voor de fietser!

2. Fort Kudelstaart (Stelling van Amsterdam)

Fort Kudelstaart maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, een 135-kilometer lange verdedigingslinie. De tientallen forten, dammen, sluizen en liniewallen werden gebouwd om de stad Amsterdam te verdedigen, maar gevechten bleven uit. Sinds 1996 is de Stelling Unesco-werelderfgoed. Vandaag de dag staat Fort Kudelstaart vooral bekend om zijn gezellige familiejachthaven. In de frontwal zijn nog twee betonnen opstelplaatsen voor geschut te zien.

“Fort bij Kudelstaart is een klein fort, maar de ligging is heel bijzonder, bij de Westeinderplassen,” vertelt reisleider José Klein Hesselink-Sluis. “Het is ook het moment waarop ik daar meestal kom. Tijdens de tulpenreizen fietsen we om half zes ’s morgens langs het fort, als we op weg zijn naar de bloemenveiling, dat heel vroeg in de ochtend vol bedrijvigheid is. Buiten is er dan geen verkeer. Je hoort de vogels, ganzen en eenden lopen over de weg.”

Naast de tulpenreizen gaat ook de reis ‘Door het Groene Hart van Holland’ langs Fort Kudelstaart.

3. Fort aan de Buursteeg (Grebbelinie)

De Grebbelinie diende als voorverdediging van de Hollandse Waterlinie en liep door de Gelderse Vallei. Fort aan de Buursteeg is daarvan een van de grootste en belangrijkste verdedigingswerken. Honderden militairen konden binnen de muren bivakkeren. Reisleider Thomas Wuts tipt het fort omdat het Grebbelinie Bezoekerscentrum er is gevestigd. “Ik fietste daar laatst langs. Een mooie plek om meer te leren over de waterlinie.” Ook is er een restaurant. Midden in de natuur valt te genieten van een heerlijke kop koffie.

4. Westbatterij Muiden (Nieuwe Hollandse Waterlinie)

Westbatterij Muiden ligt aan de westoever bij de monding van de Vecht. “Op de dijk naast dit fort heb je een enorm wijds uitzicht over het IJsselmeer, met het forteiland Pampus,” zegt reisleider Tom Stout. “Ook kun je het Muiderslot zien liggen. Voor de echte waterliefhebbers is er een klein strandje.” Begin vijftiende eeuw brachten de Nederlanders al versterking aan op deze plek, die in de loop der tijd steeds verder werd uitgebouwd.

Het torenfort verrees eind negentiende eeuw als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar werd later bij de Stelling van Amsterdam gevoegd. De primaire taak was de verdediging van de haven van Muiden en het voorkomen van vijandelijke landingen op de Zuiderzeedijk. In de kelder bevonden zich de verblijven voor de vijfentachtig soldaten, de keuken en de wasruimten met toiletten. Boven waren er elf geschutskamers met ieder drie schietgaten.

Westbatterij Muiden ligt op de route van de reizen ‘Brugge – Amsterdam’, Maastricht – Amsterdam en ‘Hanzeroute’.

5. Fort bij Spijkerboor (Stelling van Amsterdam)

Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt het grootste fort van de Stelling van Amsterdam: Fort bij Spijkerboor. Met regelmaat kunnen bezoekers een kijkje nemen bij de munitiekamers, kanonnen en het gepantserde draaikoepelgeschut. “Het is een indrukwekkend fort, waar ik gasten altijd een mooi verhaal over de Stelling van Amsterdam vertel,” zegt reisleider José Klein Hesselink-Sluis. “Ik heb het zelf een keer van binnen kunnen bekijken, ongelofelijk hoe het is gebouwd.”

“Kooplieden waren als de dood dat Amsterdam aangevallen zou worden,” vertelt José. “Daarom moest de Stelling er komen. Spijkerboor is zo bijzonder omdat het enorm groot is. Toch gaat het fort op in de natuur. Als je daar fietst, moet je goed kijken en het pad een stukje inrijden, dan zie je de pantserkoepel. Dan te bedenken dat het fort uiteindelijk alleen maar als gevangenis is gebruikt. Binnen is het zoals vroeger ingericht. Bijzonder vind ik, dat het fort nog zo compleet is.”

Fort bij Spijkerboor bezoeken? Dit kan op de reis ‘Noord-Holland en Friesland’.

6. Vestingstad Naarden (Nieuwe Hollandse Waterlinie)

Reisleider José noemt het een ‘topper’ op de Hanzeroute van Boat Bike Tours: vestingstad Naarden. “Voordat je de stad bereikt, zie je de grachten, oude bomen, enorme muren en een poort waar je onderdoor rijdt. Op de weg liggen kleine oude steentjes, dus dat is hobbel de bobbel op de fiets! Naarden is in stervorm gebouwd. Er staan prachtige gebouwen, zoals het oude gemeentehuis en een kerk met een bijzonder mooi beschilderd plafond. Verlaat je de stad, dan zie je weer de prachtige muren en het water, maar ook een aantal bastions.”

Fiets-vaarvakantie met Boat Bike Tours

Zin gekregen om zo’n mooie plek aan een van de waterlinies te bezoeken? Boat Bike Tours biedt diverse reizen aan waarbij onderweg een bijzonder fort of fraaie vestingstad kan worden bezocht. Wel goed opletten op de fiets, want vaak liggen de forten verscholen achter een hoop groen. Vraag vooral onze reisleider om advies! Zo’n bouwwerk is niet alleen interessant door de historie. Ook dient het vaak als fraaie pauzeplek, waar u even heerlijk tot rust komt!

Vraag offerte aan

 

Wij helpen u graag

Hebt u nog vragen over ons reisaanbod, mail naar [email protected] of bel ons op +31 (0) 20 72 35 400. We geven graag advies over uw perfecte fiets-vaarvakantie en kunnen een vrijblijvend voorstel doen.