Bekijk onze acties Profiteer van tijdelijke kortingen!

Bij aankomst maakten we kennis met de reisleidster die ons later die middag, na de nodige instructies, meenam voor een proefrit op de fiets (via knooppunten) door Maastricht. Zo konden wij  wennen aan fietsen in colonne voor de komende dagen. Elke dag na het diner werd het programma voor de volgende dag besproken. Zij gaf ons ook de detailkaart van alle fietsetappes en de knooppuntenroute van de stadstour en die van de route Borne-Roermond. Daarna maakten we een stadswandeling door Maastricht.

Bekijk de tour hier

 

Op weg naar Roermond

Op dag 2 voeren we eerst naar Borne, door de eerste imposante sluis met een verval van 8 meter. Tijdens de vaart werd het ontbijt uitgeserveerd en kon je je lunchpakket klaarmaken. Nadat we door de sluis waren, gingen we omstreeks halftien van boord voor de eerste grote rit naar Roermond, via Maaseik, de geboorteplaats van de beroemde kunstschilders, de gebroeders Hubert en Jan van Eyk en Thorn, het welbekende witte dorp in Zuid Limburg waar we zelf konden rond kijken en pauzeren voor de lunch. Een prachtige route door de Maasvallei, een waterrijk gebied met veel mogelijkheden voor watersport en andere recreatie.

Whisky en bier

De dag daarna ging de tocht per fiets van Roermond via Venlo naar Arcen met het kasteel van Arcen met de bekende tuinen, een whisky stokerij annex museum en natuurlijk de bierbrouwerij van Hertog Jan waar wij, omdat wij ons niet vooraf gemeld hadden, niet terecht konden voor een rondleiding. Wel hebben we de giftshop met een bezoek vereerd.

Van kasteel naar toren

De volgende dag startten wij om ca. 9.00 uur met de rit van Arcen naar Cuijk: een route langs de Maas in Noord-Limburg. Langs het kasteel van Well en door het Nationaal Park Maasduinen. Bij Afferden namen we het veerpontje naar de westelijk oever voor het laatste stukje die dag naar het schip dat in Cuijk aan de kade op ons lag te wachten. Na het diner bezochten we de toren van Cuijk waarin een museum is ondergebracht. Tevens kon je de toren beklimmen. Eenmaal op de trans aangekomen, had je een heel mooi uitzicht over de Maas bij Cuijk en de hele omgeving. Een belevenis op zich die je ook weer inzicht gaf in de Romeinse bouwkunst en hun leven en werken in die tijd.

Historierijk gebied

De rit tussen Cuijk en Maasbommel was ook weer zo rijk aan historie met de pittoreske stadjes als Grave en Ravenstein met het leerlooierij museum. De omgeving is ook historisch bekend om de Operatie Market Garden met de John S. Thompson Bridge. Van Maasbommel voeren we naar Heusden. Een plaatje van een vestingstadje dat we op eigen gelegenheid konden bezichtigen en waar we die nacht aan wal bleven om de volgende dag naar Gorinchem te varen.

Tocht door de Betuwe

In Gorinchem stapten we de volgende morgen rond halftien weer van boord voor een tocht door de Betuwe langs de Linge waar we ook slot Loevestein konden zien liggen. Een (lunch)stop in Leerdam waar we de glasblazerij van Koninklijke Leerdam bezochten.  ’s-Avonds een begeleide rondwandeling gemaakt in het oude historische stadscentrum van Vianen.

Een prachtige tocht langs de Vecht

De volgende dag voeren we van Vianen naar Breukelen waar de start was voor het laatste traject naar Amsterdam. Een prachtige tocht langs de Vecht met tal van buitenplaatsen aan de oevers en door leuke dorpen als Nieuwersluis, Vreeland, waar we een kaasboerderij bezochten. In Weesp hadden we onze laatste lunchpauze en tevens de gelegenheid om het oude centrum te bekijken. Rond de klok van 15.00 uur bereikten we onze eindbestemming, het Oosterdok in Amsterdam.

Acht onvergetelijke dagen

Kort samengevat: wij hebben een heerlijke fiets-vaarvakantie gehad met prima huisvesting aan boord van de Sarah, een prima crew en een kokkin die ons elke dag verraste met telkens een goed smakend en gevarieerd driegangen diner. De reisbegeleidster, de crew aan boord en de mooie uitgestippelde fietsroutes door het rivierenlandschap van Maastricht naar Amsterdam zorgden voor acht onvergetelijke dagen.

Meer informatie over deze reis