In 2019 startte Boat Bike Tours aan een reis om vanaf 2021 CO₂-neutraal te zijn. Hier leest u het verhaal over deze reis tot nu toe, verteld door onze Coördinator Duurzaamheid, Margriet Lakeman.
Vraag gratis prijsopgave aan
Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst, in oktober 2019, waren we met onze reisleiders, schippers en kantoorpersoneel aan het brainstormen over hoe we onze reizen meer duurzaam zouden kunnen maken. We schreven een aantal ideeën op een groot stuk papier:
- Voedselverspilling tegengaan
- Geen wegwerpplastic aan boord
- Fietskaarten hergebruiken
- Langzamer varen
Diverse andere suggesties werden geopperd tot een schipper mopperend zei: “Wat heeft het eigenlijk voor zin? Dit hebben we vorig jaar toch al gedaan?” en tot mijn spijt moest ik beamen dat hij gelijk had. We waren in een jaar tijd nog niet veel verder gekomen dan wat ideeën en discussies over wel of geen plastic lunchzakje of broodtrommel voor onderweg.
Goede voornemens
Ons voornemen om onze reizen te verduurzamen, bestaat al enige tijd: in 2018 werkten we samen met Sea Going Green, een duurzaamheidsadviesbureau. Met drie van onze schepen voerden we een pilot uit, om te onderzoeken en vast te stellen wat de gemiddelde ecologische voetafdruk per gast, per reis is. Ook onderzochten we met een groep ‘groen-denkende’ reisleiders en schippers hoe we praktisch aan de slag konden.
Helaas slokten de dagelijkse werkzaamheden onze tijd op om verder te gaan met onze goede voornemens. Tot ik op een dag besloot, dat ik het roer moest omgooien. Omdat ik op de marketingafdeling steeds minder op mijn plek zat, besprak ik met Laurens (de eigenaar van Boat Bike Tours) de mogelijkheid om mij voortaan volledig op de taak te richten ons bedrijf duurzamer te maken. Hij stemde direct in! Helemaal, omdat hij had besloten dat we in 2021 voor 100% klimaatneutraal willen zijn. Ik zou het nog druk krijgen!
Meten is weten
In de winter van 2019-2020 werd er met Sea Going Green een nulmeting gedaan onder alle schepen die voor Boat Bike Tours varen. Scheepseigenaren kregen een lijst met vragen over verbruik van brandstof, stroom, drinkwater, vuil water, aantal wasbeurten, hoeveelheid glas, plastic en papier etc.
Ik ging met de scheepseigenaren in gesprek om te horen hoe zij tegenover verduurzaming staan. Mooi om te zien hoe één schip bijna volledig op zonne-energie kan draaien en slechts minimaal de generator hoeft de starten om genoeg stroom te hebben. Ik vond het ook geweldig te horen dat een waterbesparende douchekop tot 40% minder watergebruik leidt.
Op een aantal schepen was al het wegwerpplastic al tot een minimum beperkt, andere schippers waren daar nooit mee bezig geweest, maar gingen nu kijken of dat anders kon. Soms werden de gesprekken lastig als een schipper ons duurzaamheidsidee zag als een ‘marketingtrucje’ of vond dat we op kantoor doorsloegen in ons onderzoek. “We moeten ergens beginnen,” antwoordde ik dan.
Uitdagingen overwinnen
Toen ik na een zeer kritisch gesprek aan boord tegen mijn zus verzuchtte dat het niet altijd mee viel, zei ze: “Wees maar heel blij met die kritiek, dat houdt je scherp.” En zo is het ook! In februari 2020 had ik alle scheepsbezoeken afgerond en kon Sea Going Green de informatie verwerken.
Dat bleek alleen nog niet zo eenvoudig, gezien de hoeveelheid vragen die ik terug kreeg over ontbrekende of onduidelijke antwoorden over scheepsonderdelen, motoren en generatoren. Hieruit bleek dat ons meetsysteem nog wat verfijnd kan worden – een doorlopend proces, dat jaarlijks steeds beter zal worden.
Vergroening van het kantoor
Ook wilde ik de footprint van ons kantoor in Amsterdam Noord weten, dus naast het verbruik van water, gas en stroom dook ik in de hoeveelheden printjes, cartridges, folders, magazines, schoonmaakmiddelen, kantoorbenodigdheden etc. Ik plaatste recyclingbakken, regelde een ontmoeting met deskundigen en schippers om te leren over biobrandstof als alternatief voor scheepsbrandstof, en plantte een olijfboom voor het kantoor, als symbool van vergroening.
Een actie die mij tijdelijk niet zo populair maakte, was toen ik erop wees dat vliegen naar Oostenrijk voor een teambuildingsweekend niet erg duurzaam was, dus in plaats daarvan namen we de trein naar Maastricht. Dat leerde mij ook dat veranderingen doorvoeren, betekent dat je keuzes moet maken, ook al zorgt dat eventueel voor negatieve reacties. Daarom loop ik op kantoor rond met een grote glimlach en een Let’s go Green T-shirt. Gelukkig zijn veel collega’s erg behulpzaam, zoals onze productmanager Jossie Verkerk.
Onverwachte situatie
Ieder jaar zijn we aanwezig op de ITB Berlijn, de belangrijkste reisbeurs ter wereld, om onze nieuwe reizen en schepen te presenteren. Dit jaar waren we ook van plan om ons doel vanaf 2021 volledig CO₂-neutraal te reizen, aan te kondigen en ik keek uit naar de reacties.
Ook zou er eind februari, begin maart, voorafgaand aan het nieuwe seizoen weer een bijeenkomst zijn met alle schippers, reisleiders en kantoormedewerkers. Naast de gewoonlijke EHBO-training en workshops bandenplakken, had ik Li An Phoa van Drinkable Rivers uitgenodigd. Deze vrouw met een missie, wil mensen weer meer in verbinding brengen met rivieren en streeft naar een wereld met drinkbaar rivierwater. Dit streven past geweldig bij Boat Bike Tours, waar we op onze reizen dagelijks over die rivieren varen.
En toen sloeg het Coronavirus toe. De ITB werd geannuleerd, de start-bijeenkomst afgezegd en ook het fiets-vaarseizoen moest uiteraard worden uitgesteld. Nu, een paar maanden later, hebben we ons zoveel mogelijk aan deze vreemde nieuwe situatie aangepast. Maar zelfs met de impact van het Coronavirus om ons heen, hebben we onze groene doelen niet uit het oog verloren. We gaan nog steeds door met onze CO2-neutraal 2021-plannen – inclusief een proef met biobrandstof en een CO2-compensatieprogramma.
Voorlopig hebben andere zaken eerst onze aandacht nodig, maar we kijken uit naar het moment dat we onze gasten weer veilig mogen verwelkomen, en deze groenere manier van reizen met hen te kunnen delen.
Wilt u meer wilt weten over onze CO₂-neutraal-plannen, bezoek dan onze duurzaamheidspagina voor meer informatie.
Wij helpen u graag
Hebt u nog vragen over ons reisaanbod, mail of bel ons op +31 (0) 20 72 35 400. We geven graag advies over uw perfecte fiets-vaarvakantie en kunnen een vrijblijvend voorstel doen.
Plan uw reis