Bekijk onze nieuwste aanbiedingen en deals op onze aanbiedingenpagina! Bekijk alle aanbiedingen

De Moezel is het oudste wijngebied van Duitsland. De Romeinen ontdekten 2000 jaar geleden al dat de beschutte hellingen met leisteen ideaal zijn voor de wijnbouw. Je fietst en vaart hier door een dromerig heuvellandschap, met kastelen, wijndorpen en eeuwenoude steden. Onderweg zijn er volop plekken om een glaasje (bubbeltjes)wijn te proeven. Wij delen graag vijf hotspots op onze fiets-vaarvakantie Metz-Cochem, die door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland gaat. Proost!

Plan uw reis

 

1. Geniet van crémant in Luxemburg

Het opvallende art-decopand van wijnkelder Caves Crémants Poll-Fabaire staat aan de westoever van de Moezel, in het Luxemburgse dorp Wormeldange. De rivier vormt hier de grens; aan de overkant ligt Duitsland. Het terras is schitterend gelegen, omgeven door wijnranken, met uitzicht op het water. Tip: proef de prestigieuze crémant (mousserende wijn) Poll-Fabaire en bestel daarbij Flammkuchen, een soort pizza met een heel dunne bodem. Het wijngoed maakt deel uit van het in 1921 opgerichte Domaines Vinsmoselle, vandaag de dag een van de grootste producenten van wijn en crémant in Luxemburg. De coöperatie heeft in totaal vier wijnkelders langs de Moezel.

2. Wijn proeven op het plein van Trier

Het grootste deel van de route gaat door Duitsland. Hier liggen volop wijndorpen- en steden, met prachtige vakwerkhuizen en kastelen. In Trier, aan de oostoever van de Moezel, slenter je langs Romeinse monumenten en sierlijke huizen in pasteltinten en rococostijl. Op de imposante Hauptmarkt staat van maart tot november een wijnkraam waar lokale wijnhuizen om de beurt hun wijn presenteren. Doe mee met de lokale bewoners en trakteer je smaakpapillen, terwijl je een praatje maakt met de wijnproducenten. Riesling is de populairste wijn van de regio. Het leisteen is de ideale bodem voor de druif, die daardoor een minerale toon krijgt.

3. Bezoek een wijnhuis 

Op de fiets kom je door heel wat wijndorpen, waar je volop wijnhuizen ziet staan. Leuk om even te stappen en een glaasje te proberen! Vraag de eigenaar of ober ook zeker om zijn of haar advies; vaak krijg je dan de mooiste verhalen te horen. Een van onze favorieten: wijnhuis St. Michael in het dorp Wintrich. Vanaf het terras heb je een waanzinnig uitzicht over het dal, waar de Moezel doorheen slingert en de wijnranken zich nog net staande houden op de steile heuvels. Serveerster Anja Mechtel geeft de Piesporter Treppchen Riesling als tip. “Die heeft een heel diepe smaak. De druiven komen van meer dan honderd jaar oude wijnranken.”

4. Struin langs de wijnkelders van Bernkastel-Kues

Wijnstad Bernkastel-Kues is een juweeltje. Struin zeker even door de romantische straten met vakwerkhuizen en renaissancegevels, waar zich overal wijnbars met kelders bevinden. Boven de stad schittert de kasteelruïne Landshut. De Bernkasteler Doctor-wijngaard ligt aan de rand van het dorp en dankt zijn naam aan een populaire legende. Aartsbisschop Boemund II (1354-1362) zou in kasteel Landshut ernstig ziek zijn geworden. Geen enkele dokter kon hem helpen. Daarop bracht een ridder de beste Bernkasteler-wijn die hij bezat, en ja hoor: Boemund werd beter.

5. De legende rondom de wijn Schwarze Katz

De stad Zell staat bekend om zijn wijn Schwarze Katz. Tijdens onze fiets-vaarvakantie krijgen onze gasten een proeverij bij Weingut Weis, waar wijnmaker Peter Weis graag vertelt over de wijnproductie in de Moezelstreek. “Tijdens het proeven mag je doen wat je moeder altijd verbood als je soep at. Slurpen! Zo komt het aroma vrij.” Uiteraard kent Peter Weis ook de bekende legende over de Schwarze Katz. Toen kooplieden in 1863 stomdronken werden tijdens het proeven van de wijn, wisten ze niet meer welke het lekkerste was. Ineens sprong een blazende zwarte kat op een van de vaten. Dát moest wel de beste wijn zijn.

Inspiratie opdoen?

Fietsvlogger Jessica ging mee met onze fiets-vaarvakantie van Metz naar Cochem en maakte deze video!

Klaar om te gaan?

Wilt u uw fiets-vaarvakantie meteen plannen? Bel ons op 020 72 35 400 of mail naar [email protected] en we helpen u graag. Tip: schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van onze nieuwste reizen en mooie aanbiedingen.