Terug naar het overzicht
Nederland

Ontdek Friesland

Langs de kust en door het binnenland
Enkhuizen Rondreis.
Vanaf €949 p.p.
nieuw

Hoogtepunten van deze reis

Ontdek het unieke landschap van Friesland

Kleine historische steden en weidse uitzichten

UNESCO – werelderfgoedlijst Waddenzee

Schip met max. 24 passagiers

Begeleiding
 • Begeleid: u fietst in een groep onder leiding van een reisleider
 • Deels begeleid: dagelijkse bespreking door de reisleider, u fietst individueel in eigen tempo, reisleider is telefonisch bereikbaar
 • Individueel: zonder reisleider, u fietst indivividueel, de bemanning licht vooraf de fietsroute toe
guidance Individueel
Moeilijkheidsgraad
 • Niveau 1: eenvoudige routes, vlak landschap
 • Niveau 2: vrij eenvoudige routes door overwegend vlak landschap
 • Niveau 3: vereist meer inspanning, in overwegend heuvelachtig landschap
 • Niveau 4: voor geoefende fietsers, heuvelachtig landschap met een flinke klim
Difficulty level 1 Moeilijkheidsgraad 1
Reisduur
tijd2 Created with Sketch. 8 dagen

Ontdek het unieke landschap van Friesland

Nederland betekent in feite ‘het lagere land’ en de Friese regio belichaamt deze naam. Water en land liggen bijna op hetzelfde niveau en zijn op alle mogelijke manieren met elkaar verweven. Alleen dankzij een groot netwerk van sluizen, dijken en pompen is het mogelijk om hier te wonen. Dit resulteert in een uniek open landschap, met 12 ‘Natura 2000’ natuurgebieden. Deze tocht is zorgvuldig gepland om u alle verschillende landschappen te laten zien die Friesland te bieden heeft. De Friezen zijn een trots volk. Ze spreken dan ook trots Fries, de officiële tweede taal van Nederland. Als je stopt voor koffie, probeer dan te vragen om een lokale lekkernij zoals oranjekoeken of suikerbrood.

Kleine historische steden en weidse uitzichten
U fietst langs grachten en meren, door open landbouwgrond en bezoekt kleine dorpjes die in de middeleeuwen stadsrechten kregen. U ziet niet alleen het vasteland, maar ook de Waddeneilanden voor de kust, die ook deel uitmaken van deze gevarieerde provincie.

UNESCO – werelderfgoedlijst Waddenzee
Uw schip neemt u mee op een overtocht naar een van de eilanden. Tijdens een drie uur durende tocht over de Waddenzee maakt u kennis met dit bijzondere getijdengebied (dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat). Dit kustgebied kenmerkt zich door uitgestrekte wadplaten, getijdenkreken en de eilanden die erin liggen, een gebied dat voortdurend wordt betwist door land en zee. Op de oversteek heeft u volop mogelijkheden om vogels en wilde dieren te spotten.

De Elfstedentocht
De provincie Friesland staat ook bekend om een legendarisch schaatsevenement: de Elfstedentocht, het heeft een bijna mythische status. Er wordt geschaatst op natuurijs over kleine grachten en vaarten. Al deze waterwegen moeten een ijslaag hebben van minstens 15 cm om het evenement door te laten gaan. Zoals u zich kunt voorstellen, gebeurt deze epische gebeurtenis dus alleen tijdens echt ijskoude winters. Op deze reis fietst u een deel van deze historische route.

Dag-tot-dag programma

Dag 1: Enkhuizen – Stavoren (ongeveer 2,5 uur varen)

Uw drijvende hotel ligt om 14.00 uur in de haven van Enkhuizen voor u klaar (op 12 juni om 16 uur) en de bemanning laat u uw accommodatie voor deze week zien. Na de kennismaking vertrekt de Lena Maria. Tijdens uw eerste vaartocht steekt u de voormalige Zuiderzee over, deze ooit zo beruchte en wilde Zuidzee is nu afgedamd. U vaart het kleine Hanzestadje Stavoren binnen voor uw eerste overnachting aan boord.

Dag 2: Stavoren – Makkum (32 of 49 km)

Vandaag staat uw eerste fietstocht op de agenda. De route volgt de Friese kust in noordelijke richting. Onderweg passeert u de historische havens van Hindeloopen en Workum, beide kleine pittoreske vissersdorpjes. In Workum kunt u een museum bezoeken dat gewijd is aan de schilder Jopie Huisman, die een iconische lokale kunstenaar was met een unieke Friese benadering van het leven en de kunst. Als u verder fietst naar uw bestemming Makkum, ziet u in de verte een enorme hal. Binnen zijn scheepsbouwers bezig met de bouw van superjachten, grote zeeschepen met alles aan boord wat een mens nodig heeft of zich kan voorstellen. Als u in Makkum aankomt, verwelkomt de bemanning u weer aan boord met thee en koffie.

Dag 3: Makkum – Terschelling (ongeveer 4 uur varen)

In de vroege ochtend manoeuvreert uw kapitein de Lena Maria door zeesluizen naar de Waddenzee. In ongeveer vier uur tijd voert het schip u door dit op de UNESCO-lijst geplaatste waddengebied naar het eiland Terschelling. Naast het vogelleven kunt u op de overtocht zelfs enkele zeehonden spotten, als u geluk heeft.

U heeft genoeg tijd om het eiland te verkennen. Er zijn veel kleine dorpjes, zandstranden en duinen. Het oostelijk deel van Terschelling is één groot natuurgebied waar u kans maakt om zwart gevleugelde stelten, grote kolonies lepelaars en grote mantelmeeuwen te spotten.

Dag 4: Terschelling – Harlingen (ongeveer 3 uur varen) | Harlingen – Franeker – Leeuwarden (35 of 45 km)

In de ochtend vaart de Lena Maria weer terug naar het vasteland. Vanaf het historische vissersplaatsje Harlingen verlaat u deze week voor het eerst de kust. Als eerste komt u hier langs Franeker, een van de elf Friese steden. Hier is het Koninklijk Planetarium zeker een bezoek waard. U kunt hier o.a. een werkend model zien van het zonnestelsel dat amateur-astronoom Eise Eisinga in de 18e eeuw bouwde. Hij was van plan om het in een half jaar te bouwen, maar uiteindelijk duurde het zeven jaar. De bestemming van vandaag is Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Leeuwarden is een bruisende stad met veel te zien en te doen. De kerktoren van Oldehoeve is daar zeker een hoogtepunt van. Bijgenaamd de ‘Friese toren van Pisa’ kunt u zich voorstellen hoe hij eruitziet!

Dag 5: Leeuwarden – Leeuwarden (ongeveer 1 uur varen) | Leeuwarden – De Alde Feanen – Grou (40 of 50 km)

Tijdens het ontbijt vaart u met de Lena Maria Leeuwarden uit. De fietstocht begint buiten de stad in de richting van Nationaal Park De Alde Feanen. Dit park bestaat uit een verscheidenheid aan landschappen met kleine meren, rietkragen en moerasbos. In de 17e eeuw werd het gebied ontgonnen voor natte turf. Nu, eeuwen later, hebben de voormalige mijngronden zich ontwikkeld tot een spectaculair natuurgebied met meer dan 400 verschillende plantensoorten. Het ene moment ziet u een weids uitzicht over uitgestrekte graslanden en wuivende rietvelden, het andere moment heeft u een beschut gevoel als u door sprookjesachtige moerasbossen fietst. Daarna fietst u naar Grou, hier ligt de Lena Maria voor de nacht aangemeerd.

Dag 6: Grou – Sneek (30 of 45 km)

Vanochtend begint u vanuit Grou in westelijke richting te fietsen voor een dag vol rustige fietspaden en weidse uitzichten. De bestemming van vandaag is Sneek, de oudste vestingstad van de provincie. Sneek, oftewel Snits in het Fries, speelde een sleutelrol in de Fries-Hollandse oorlogen van de 13e tot 15e eeuw, toen de graven van Holland probeerden de vrije Friese gebieden te veroveren. Een van de hoogtepunten van de stad is de Waterpoort, een indrukwekkende poort die stad en haven met elkaar verbindt en die zowel defensief als decoratief is. Vanavond ligt de Lena Maria in Sneek aangemeerd.

Dag 7: Sneek – Stavoren (38 of 48 km) | Stavoren – Enkhuizen (ongeveer 2,5 uur varen)

De laatste fietsroute leidt u van Sneek naar Heeg. Dit 18e eeuwse dorp staat bekend om zijn lange geschiedenis van de palinghandel met Londen, die tot 1938 voortduurde. Vanuit Heeg gingen de traditionele houten palingbootjes het Noordzee Kanaal over en de Theems op om aan te meren in het centrum van Londen. De palingen werden levend in de bodem van de boten getransporteerd, die speciale gaten hadden om het water in en uit te laten stromen. Vanuit Heeg fietst u langs het Fluessenmeer door het klassieke Friese landschap. Als u in Stavoren aankomt, ligt de Lena Maria klaar om u terug te brengen naar Enkhuizen.

Day 8: Enkhuizen

Geniet van uw laatste ontbijt aan boord voordat u uitcheckt en van boord gaat om 09:30 uur. Einde van de tour.

Goed om te weten
 • Alle afstanden zijn “geschatte afstanden” van aanbevolen fietstochten.
 • De geplande route is onderhevig aan veranderingen als gevolg van nautische, technische of meteorologische redenen of andere onvoorziene omstandigheden. Als er laag- of hoogwater is en een route niet kan worden gevaren, behoudt de kapitein zich het recht voor om de route te wijzigen met het oog op uw veiligheid (dit kan niet worden beschouwd als een reden voor een gratis annulering).
 • U fietst zelfstandig
  Dagelijks zal de bemanning van het schip de fietsroutes van de volgende dag met u bespreken en u voorzien van tips en informatie over de route. U fietst de tochten zelfstandig en in uw eigen tempo met behulp van een gedetailleerde fietskaart, gps-aanwijzingen via de gratis Ride With GPS-app en geprinte routebeschrijvingen (beschikbaar aan boord). In geval van nood of bij problemen kunt u de bemanning bellen. Als u belt terwijl zij onderweg zijn naar de volgende haven, dan voorzien zij u graag telefonisch van advies en zoeken zij samen met u naar een oplossing.
 • Tijdens de dagen dat er 2 fietsopties mogelijk zijn, kunt u kiezen tussen de langere en de kortere opties. Niet alle genoemde hoogtepunten worden tijdens de korte fietstocht bezocht.
 • Indien u de voorkeur geeft aan een rustdag, kunt u de fietstocht overslaan en ontspannen aan boord terwijl het schip naar de volgende stad vaart. Omdat er geen lunch zal worden geserveerd, kunt u van uw eigen lunchpakket eten.
 • Op de dag van aankomst is het mogelijk om vanaf 11 uur uw bagage aan boord te brengen. (niet mogelijk op de vertrekdata waar de incheck om 16 uur is)

Prijzen en informatie

Prijzen en beschikbaarheid

Hieronder ziet u een overzicht van de beschikbare (blauwe) data; de gele stip betekent, dat er op deze datum 2 of minder hutten beschikbaar zijn, oranje is ‘op aanvraag’ en rood betekent dat er op deze datum geen hutten beschikbaar zijn. Klik vervolgens op de gewenste datum. Daarna kiest u uw schip (sommige reizen hebben slechts één schip, en daarom is er geen keuze), het aantal hutten in de gewenste (en beschikbare) categorie, eventuele gewenste extra producten, en ‘lokale kosten’ (zoals speciale dieetwensen, die u meestal aan boord betaalt). Aan de rechterkant vindt u het ‘Boekingsoverzicht’. Na het invullen van uw voorkeuren en benodigde informatie klikt u op ‘Boek nu’ om uw boeking af te ronden. 

 • Available
 • 2 or less available
 • On request
 • Not available
Departure date -

Choose preferred ship

Please select your cabin(s)

Prijsoverzicht - 2021
Hutsoort Voor alle data
Tweepersoonshut 2 pers. € 949 Tweepersoonshut voor alleengebruik 1 pers. € 1423,50
Inbegrepen in deze reis

8 dagen/7 nachten

7 x ontbijt

7 x verpakte lunches

7 x driegangendiner

Koffie en thee aan boord tot 16 uur

Welkomstdrankje

Gebruik van beddengoed en handdoeken

Dagelijkse reiniging van de hut

Dagelijkse briefings door de bemanning

Kaarten en routebriefjes voor fietstochten (1 set per hut, op het eiland alleen GPS-routes)

GPS-routes

Gebruik van een waterdichte fietstas

Wi-Fi

SGR Garantieregeling

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Boat Bike Tours B.V. (KvK nr. 37147084) is aangesloten bij SGR. Het SGR-nummer van Boat Bike Tours is: 3734. U kunt dit controleren via www.sgr.nl.

Binnen de grenzen van de SGR-garantieregeling vallen de op deze internetsite gepubliceerde reizen onder de garantie van SGR. Deze SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is dat zijn vooruitbetaalde reisgeld wordt terugbetaald als de wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen prestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorggedragen voor de terugreis.

Uitgebreidere dekking ten tijde van de Corona COVID-19 pandemie: “Corona-Voucher” met SGR-dekking

In het kader van de uitzonderlijke omstandigheden die het gevolg zijn van de Corona COVID-19-crisis, mogen alle geregistreerde deelnemers aan SGR zogenaamde “Corona-vouchers” afgeven als de organiserende reisorganisator vanwege ingrijpende officiële maatregelen en andere ernstige omstandigheden (overmacht) niet in staat is om een reis uit te voeren en de reis om die redenen moet afzeggen.

Dit betekent dat een Corona-voucher die door Boat Bike Tours aan de klant wordt aangeboden, valt onder de bescherming en dekking van het SGR-garantiesysteem en dat daarmee alle door een klant gedane (aan)betalingen veiliggesteld zijn, mocht de reisorganisator in financiële problemen komen.

Het bestuur van SGR heeft op 16 maart 2020 als volgt besloten:

 1. Met ingang van 16 maart 2020 beschouwt SGR door aan SGR deelnemende organisatoren uitgegeven vouchers als vallende onder de dekking van SGR in de zin van artikel 3 van de SGR- garantieregeling met inachtneming van punt 2 t/m 7 van dit besluit.
 2. Deze dekking geldt alleen als de voucher voldoet aan de door SGR voorgeschreven model voucher en slechts voor uitgegeven vouchers in geval van het annuleren van reizen in verband met het niet kunnen uitvoeren van de reis in het kader van het ontstaan van de onvermijdbare en buitengewone omstandigheden ten gevolge van het Corona virus en onder voorwaarde dat de waarde van de voucher duidelijk is ingevuld en de voucher de naam ‘corona-voucher’ bevat.
 3. De waarde van de voucher kan niet meer zijn dan de (aan)betaling die gedaan is op de reis die geannuleerd is vanwege het Corona virus en welke reis oorspronkelijk ook onder de garantie van SGR viel.
 4. De voucher dient een expliciete geldigheidsduur te bevatten van maximaal een (1) jaar na datum van uitgifte.
 5. Op de voucher dient te worden vermeld dat de garantieregeling van SGR van toepassing is.
 6. Op de website van SGR dient dit besluit te worden gecommuniceerd met duidelijke vermelding van het specifieke karakter, de tijdelijkheid en de handhaving van artikel 3 lid 10 onder g garantieregeling voor andere waardebonnen en reischeques.
 7. Dit besluit heeft een tijdelijk karakter en vervalt op 1 juni 2020 ten aanzien van de uitgifte van corona-voucher met garantie van SGR, onverminderd de mogelijkheid dat het bestuur na goedkeuring van de Raad van Toezicht deze termijn kan verlengen.

Dit besluit is goedgekeurd door de Raad van Toezicht van SGR en is gedateerd op 16 maart 2020.

Meer informatie m.b.t. Corona-Vouchers vindt u op de website van SGR.

 

Niet inbegrepen in deze reis

Drankjes

Koffie en thee na 16 uur

Fietshuur of huur e-bike

Huur fietshelm

Persoonlijke verzekeringen

Fooien (naar eigen inzicht)

Entreegelden en excursies

Kosten voor veerpontjes

Reis naar/van de vertrekhaven

Parkeerkosten

Aanvullende mogelijkheden en informatie - 2021
 • Huurfiets: €85 per week
 • Huur e-bike: €185 per week – alleen op aanvraag, beperkt aantal e-bikes beschikbaar, op tijd reserveren sterk aanbevolen.
 • Helm: er kan een helm worden gehuurd voor €10 per week, alleen bij reservering en betaling vooraf.
 • Beperking aansprakelijkheid (schade) huurfietsen €10 per week
 • Beperking aansprakelijkheid (schade) verhuur e-bike €25 per week
 • Klik op deze link voor meer informatie
 • Parkeren eigen fiets: € 10 per week (slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar:  vooraf reserveren bij boeking)
 • Parkeren + opladen eigen e-bike: € 25 per week (slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen  beschikbaar: vooraf reserveren bij boeking)
 • Klik op deze link voor meer informatie over de huur- en eigen fietsen/e-bikes
Reizen in Corona-tijd: wij zorgen dat u veilig op reis kunt

We zorgen voor alle mogelijke veiligheidsmaatregelen aan boord door het naleven van de hygiëneregels, de bediening draagt een mondkapje en zorgt voor voldoende ventilatie en extra schoonmaakrondes. Vooraf vullen gasten een gezondheidsverklaring in en tijdens de reis zorgen wij er samen voor dat iedereen (gasten, crew én reisleiding) gezond blijft! Meer informatie op https://boatbiketours.nl/aanpassen-aan-het-coronavirus/ Beschikbare schepen voor deze reis

Motorschip Lena Maria Nederland
max. 24 gasten
12 hutten
4 beschikbare reizen met dit schip

Vergelijkbare reizen

Enkhuizen Rondreis.
Sail & Bike Waddenzee Belevenissen op en rond het Wad

Ontdek de Waddenzee per fiets & zeilschip

Bezoek havensteden Enkhuizen & Stavoren

Prachtige fietstochten op Texel & Terschelling

Zeilschip met max. 26 passagiers

Reisduur
tijd2 Created with Sketch. 8 dagen
5 stars
7 Beoordelingen
Begeleiding
 • Begeleid: u fietst in een groep onder leiding van een reisleider
 • Deels begeleid: dagelijkse bespreking door de reisleider, u fietst individueel in eigen tempo, reisleider is telefonisch bereikbaar
 • Individueel: zonder reisleider, u fietst indivividueel, de bemanning licht vooraf de fietsroute toe
guidance Individueel
Moeilijkheidsgraad
 • Niveau 1: eenvoudige routes, vlak landschap
 • Niveau 2: vrij eenvoudige routes door overwegend vlak landschap
 • Niveau 3: vereist meer inspanning, in overwegend heuvelachtig landschap
 • Niveau 4: voor geoefende fietsers, heuvelachtig landschap met een flinke klim
Difficulty level 1 Moeilijkheidsgraad 1
Amsterdam Rondreis.
korting
Hoogtepunten Hanzesteden - Begeleid Prachtig landschap, historische steden

Fietsen langs de Rijn & IJssel

Bezoek de fascinerende Hanzesteden

Leer meer over inpoldering

Schip met max. 20 passagiers

Reisduur
tijd2 Created with Sketch. 8 dagen
Begeleiding
 • Begeleid: u fietst in een groep onder leiding van een reisleider
 • Deels begeleid: dagelijkse bespreking door de reisleider, u fietst individueel in eigen tempo, reisleider is telefonisch bereikbaar
 • Individueel: zonder reisleider, u fietst indivividueel, de bemanning licht vooraf de fietsroute toe
guidance Begeleid
Moeilijkheidsgraad
 • Niveau 1: eenvoudige routes, vlak landschap
 • Niveau 2: vrij eenvoudige routes door overwegend vlak landschap
 • Niveau 3: vereist meer inspanning, in overwegend heuvelachtig landschap
 • Niveau 4: voor geoefende fietsers, heuvelachtig landschap met een flinke klim
Difficulty level 1 Moeilijkheidsgraad 1

Uw gekozen reis:

Ontdek Friesland

Prijsopgave aanvragen

 • Graag zo specifiek mogelijk aangeven. Indien u dit nog niet exact weet, dan graag maand/ periode aangeven.
 • Heeft u nog speciale wensen, opmerkingen of andere aanvullingen?
 • Hoe kunnen wij u bereiken?